2016-06-19

Pavle Vujisić o izborima: Gladovaćete 4 godine i lagati iz nužde

Pavle Vujisić o izborima

Pavle Vuisić nikad nije voleo političare, a o izborima i izbornim obećanjima nije imao visoko mišljenje. Domaći film je njegovom (prilično ranom) smrću izgubio mnogo, a Paja nije doživeo višestranačke izbore u Jugoslaviji 1990. godine. Ipak, njegov ceo glumački opus se posredno ili neposredno bavio ismejavanjem laži, a posebno u domaćoj seriji „Više od igre“, gde su mu partneri bili Nikola Simić, Zoran Radmilović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Slobodan Aligrudić...
Elem, u seriji „Više od igre“ (1976) Pavle Vujisić je Leka Bankrot, višestruki šampion u laganju u izmišljenoj varoši Gradina. U epizodi „Šipak“, Vujisić kroz Lekin lik, na takmičenju za "Lažova godine" 1. aprila 1941. godine, izgovara sudbinske reči koje kroz svaki izborni ciklus sve više dobijaju na težini:
„Gledajte, ljudi, ovu tortu. Gledajte i nagledajte se. Nećete je videti ni osetiti četiri godine. Gulićete buđavu proju i otimaćete se o svako njeno parče. Lagaćete, ali ne od besa nego od nužde. A dobijaćete ne kolače nego batine. Ali, neću više, dame i gospodo, i ostala šušo, ni o torti, ni o proji, ni o batinama. Ispričaću vam nešto lepo. Ljudi će se popeti na Mesec. Oni će tamo izvoditi besne gliste, a vi ćete da blenete kroz kutiju sa prozorčetom...“, govorio je Leka Banrot. I pobedio na takmičenju, šesti put.

Serija „Više od igre“, jedno od prvih televizijskih projekata režisera Zdravka Šotre, snimana je u Titelu, ali je bila dve godine u bunkeru jer prikazuje predratnu građansku Srbiju. Sastavljena je od devet epizoda, a radnja se odvija u Gradini, izmišljenoj varošici u Srbiji i prati zbivanja u periodu od 1931. do 1941. Godina 1931. je godina u kojoj besne teror diktature i velika ekonomska kriza; 1937. je godina preporoda naprednog radničkog pokreta i sudara progresivnog čovečanstva sa fašizmom, a 1941. je godina ustanka i revolucije.
Poseban segment serije čini i rivalstvo između dva fudbalska kluba - „Građanskog“ i „Radničkog“, gde je igra sa loptom samo povod, a sve ono „više od igre“ je suština.

Nikola Simic Vise od igre - Oprem dobro
Sa snimanja serije u Titelu

Pored Pavla Vuisića, igraju Petar Božović, Mihajlo Bata Paskaljević, Toma Kuruzović, Mića Tomić, Ivan Bekjarev, Nikola Simić, Zoran Radmilović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Slobodan Aligrudić, Voja Brajović, Dragoljub Milosavljević Gula, Jelena Žigon...
Pročitajte o tome kako je Zoran Panović u Danasu video ovu scenu.

Нема коментара :

Постави коментар